Himachal Pradesh GK – General Knowledge : 60 Most Important Questions With Answers

Are you preparing for government jobs in Himachal Pradesh? This document is going to really help you. Here we are presenting questions related to Himachal Pradesh GK. Kindly read this post full if you are serious about increasing your HP GK knowledge base about the state. If you have just interest in knowing about the Himachal state, be with us. We are going to describe general Knowledge of Himachal Pradesh state in the form of questions and answers. The whole information on this page is very important from written examination view point. The data contains topics like history of Himachal Pradesh, political scenario. Moreover visit our HP Current Affairs section for latest happenings the state.

Himachal GK for HP State Government Exams

This information is highly useful for all kinds of reader. If you are just looking for HP General Knowledge questions to enhance your knowledge, be with us. If you are a student who is going to appear for his or her class examinations, you must read this. If you are preparing for Himachal state general knowledge to attempt Himachal Pradesh state government exams, go through this page. In the end of this page you will find yourself in a position to answer all questions on GK of Himachal Pradesh. Now let us go into the details.

Basic General Information of Himachal Pradesh

First let us start from the basics. Himachal Pradesh is also known as “Dev Bhumi” which means land of Gods. It is northern Indian state in the Himalayas. The majority of parts of the state are hilly areas. The capital of HP state is Shimla. Around 90% population of Himachal lives in rural areas. Three kinds of weather conditions (summer, winter, and rainy season) occur here. Now let us dig into the important general knowledge of Himachal Pradesh in terms of its area, population sex ratio, literacy rate and many more in the form of questions and answers.

Himachal Pradesh GK General Knowledge

Himachal Pradesh gk Questions with Answers

Have a reading to the 60 most important HP GK general questions with answers. Read these carefully to enhance your general knowledge.

Himachal Pradesh History GK

Q1:- When did Himachal Pradesh (HP) was constituted?

Answer:- Himachal was constituted on 15th April, 1948.

Q 2. When was Punjab’s Hilly area merged with Himachal?

Answer:- On 1st November, 1971, hills of Punjab were merged.

Q 3:- When Himachal Pradesh was given status of a full state?

Answer:- On 25 January, 1971.

Q 4:- When did Mahmud of Ghazni looted the town of Kangra?

Answer:- 1019 A.D.

Q 5:- When was Kangra attacked by Mohammad Tughlaq?

Answer:- 1337 A.D.

Q 7:- Who built the new town of Mandi?

Answer:- Ajbar Sen

Q 8:- When did Bilaspur merged with Himachal Pradesh?

Answer:- 1st July, 1954

Vedic Names of Rivers of Himachal Pradesh

Q 9:- What is the Vedic name of Satluj?

Answer:- Satluj river is called “Satudri” in vedic language.

Q 10:- What is the Vedic name of Ravi river?

Answer:- River Ravi is known by the name of “Parushani” in Vedic language.

Q 11:- By which name Beas river is known in Vedic language?

Answer:- Vedic name of Beas river is “Arjikya”.

Q 12:- Baspa river is the tributary of which river?

Answer:- Satluj

Q 13:- What is the name of the longest river of Himachal Pradesh?

Answer:- Satluj is the longest river in HP.

Q 14:- Bhakhra Dam is located on which river?

Answer:- It is constructed on Satluj river.

Geographical & Areas Knowledge of Himachal Pradesh

Q 15:-. What are the longitudinal and latitudinal boundaries of Himachal Pradesh?

Answer :- 75°47′ East longitude and 30°22′ to 33°12′ North latitude

Q 16:- Himachal Pradesh is situated in which sides of Himalayas?

Ans: Situated in the Western Himalayas.

Q 17:- What is the total geographical area of Himachal Pradesh?

Answer:- Total HP area is 55673 Sq. km (21,495 sq mi).

Q 18:- Name of the highest mountain peak of the state?

Ans:- Reo Purgyil (6,816 m).

Q 19:- What is the altitude of Kinner Kailash?

Answer:- 6500 mts

Q 20:- Name of the largest glacier in Asia located in Himachal?

Answer:- Shigri La (in Lahaul-Spiti)

Q 21:- Name the pass that separates Kinnaur from Tibet?

Answer:- Chobia Pass

Q 22:- Mandi from Kullu are separated by which pass?

Answer:- Dulachi Pass

Q 23:- The highest bridge in Asia at Kandror is located on which river?

Answer:- Satluj

Q 24:- Name of district in which lake Suraj Tal is located?

Answer: – Lahaul Spiti

Q 25: What is the total population of Himacal Pradesh?

Ans: 6,864,602 (Sensex 2011).

Q 26: What is the sex ratio in Himachal Pradesh?

Ans: HP State Sex Ratio is 972.

Q 27:- Which is the winter capital of Himachal Pradesh?

Ans:- Dharamsala

Q 28:- River Pabbar originated from which lake?

Answer:- Chandra Nahan Lake (Shimla)

Q 29:- Which river was it on whose banks Alexander erected huge altars as a mark of his invasion of India?

Answer:- Beas

Q 30:- Which state is connected with Himachal in North?

Ans: Jammu and Kashmir

Q 31:- Which state has border with Himachal Pradesh in West?

Ans: Punjab

Q 32:- Name of all states bordering Himachal State?

Ans:

  1. Jammu and Kashmir in on the north
  2. Punjab on the west,
  3. Haryana on the southwest,
  4. Uttarakhand on the southeast

Q 33:- What is the meaning of name “Himachal”?

Ans: It is the Sanskrit word. It has two parts ‘Him’ and ‘achal’. Him means ‘snow’ and achal means ‘land’.

Q 34:- Which district of HP state has highest urban population?

Ans: Shimla has highest percentage of urban population of the state that is 25%.

Q 35:- How many number of districts are there in the state?

Answer: There are total 12 districts in HP.

Q 36:- Number of divisions in Himachal Pradesh?

Ans: There are three division in the state. The names are as given below:

Name of The Division

Districts

Kangra

Chamba, Kangra, Una

Mandi

Bilaspur, Hamirpur, Kullu, Lahaul and Spiti, Mandi

Shimla

Kinnaur, Shimla, Sirmaur, Solan

 

Q 37:- What is the major source of income of population of Himachal Pradesh?

Ans:- Agriculture is main income source. About 90% population of HP state depends on agriculture.

Q 38:- Which fortress in Himachal Pradesh was attacked by Mahmud Gaznavi in 1019 A.D.?

Answer:- Kangra

Answer:- Union Territory

Q 39:- Name and the location of the largest World Bank financed hydro-electric project in Himachal Pradesh?

Answer:- Nathpa Jhakri (1500 MW, in Kinnaur)

Q 40:- Who built the Gauri Shankar Temple of Chamba?

Answer:- Tribhuvan Rekha Devi

Q 41:- Which is the largest temple of Himachal Pradesh?

Answer:- Lakshna Devi Temple (Bharmour).

Q 42:- Who was the first Governor of Himachal Pradesh?

Answer – S. Chakravarti

Q 43:- When was Shimla Municipal Committee set-up?

Answer:- 1952

Q 44:- Where is Roerich Art Gallery located in Himachal?

Answer:- Naggar (Kullu)

Q 45:- Where is the Golf Course located in Shimla?

Answer :- Naldehra

Q 46:- Where is Sobha Singh Art Gallery located?

Answer :- Andreta

Q 47:- What was the earlier name of Advance Studies Institute?

Answer :- Vice Regal Lodge

Q 48:- Who was the first Englishman to reach Rohtang pass?

Answer :- Moorecraft (1820)

Q 49:-. Which glacier was named by Lady Elasheingh about a centurey ago?

Answer :- The Lady of Keylong

Q 50:- Which is the highest peak in Himachal Pradesh?
Answer:- Shilla (7025 mts in Kinnaur)

Q 51:- Which river is mentioned as Askini in Vedas?
Answer – Chenab

Q 52:- Which river is associated with Nathpa Jhakri hydel project?
Answer:- Satluj

Q 53:- Which tribal state is considered as the oldest tribal state of Himachal Pradesh?
Answer:- Kuluta

Q 54:- Name the book which refers to Mihirkula as a powerful king who ruled over both Gandhara and Kashmir?

Answer :- Rajatarangini

Q 55:- Who is popularly known as ‘Pahari Gandhi’?

Answer – Baba Kanshi Ram

Q 56:- Which is the state animal of Himachal Pradesh?

Answer:- Snow leopard became the state animal of Himachal. It replaced musk deer.

snow lopard - state animal Himachal Pradesh GK

Q57: Which Tree has status as state Tree of Himachal Pradesh?

Answer:- Deodar cedar

Q 58: Name of the state bird of HP?

Ans: Western tragopan.

Q 59:- Which is the state flower of Himachal Pradesh?

Ans: Pink Rhododendron

Q 60:- List of Famous (Most Popular) Festivals and Fairs in Himachal Pradesh?

Ans:

  • Kullu Dusshera
  • Halda (New Year welcome)
  • Himachal Winter Carnival
  • Ice Skating Carnival
  • International Himalayan Festival
  • Summer Festival
  • Losar
  • Doongri Fair

We have covered almost all the important Himachal Pradesh general knowledge questions with answers. Hope this information will help you in the upcoming HP government jobs written examination. If you have any question about this Himachal Pradesh GK section, kindly write to us. Fill your query in comment section below. Want to add some more data to this HP GK questions with answers resource? Send us in the form of comments below so that it could help more people like you.

Current Affair Today © 2018