Chhattisgarh GK, CG General Knowledge Questions with Answers

Get well compiled Chhattisgarh GK of state. This page contains latest Chhattisgarh general knowledge questions with answers. The resource is very useful for people preparing for CG government jobs. All the basic CG General Knowledge covered here is collected from trusted resources. If you are looking to boost your knowledge about this incredible Chhattisgarh state, be with us for next few minutes. We have divided the information here in portion wise small pieces. For example we shall be covering history of (CG) Chhattisgarh, political, geographical, culture and other details separately. This will help you grab general knowledge of Chhattisgarh (CG) quickly and easy. Let us now start with GK of Chhattisgarh.

Chhattisgarh GK for State Government Exams

You are reading this page means you have applied for government jobs in Chhattisgarh. The purpose to create this page is to strong your basics about the state. This information portal is also helpful for students. They can better prepare for their future exams. Many other resources are available about Chhattisgarh state general Knowledge (छत्तीसगढ़ का सामान्य ज्ञान ) questions. But here you will get it in a well read format.

CG Chhattisgarh GK General Knowledge

General Information of Chhattisgarh

Chhattisgarh is the 26th state of India. It was created from the Madhya Pradesh on 1st November, 2000. Chhattisgarh is famous for temples and waterfalls. It is one of the heavily forested areas of central India. From areas point of view, It is tenth biggest state of country. From population size view point, Chhattisgarh ranks at 17th position in India. Now let us read about important general knowledge of Chhattisgarh in the form of questions with answers.

Chhattisgarh General Knowledge Questions and Answers – CG छत्तीसगढ़ का सामान्य ज्ञान

Q.1- Establishment Day of Chhattisgarh?

Ans:- 1 November, 2000

Q 2.- Total areas of Chhattisgarh in Kms square?

Ans: Total areas of Chhattisgarh is 135194 square Kms. It is tenth biggest state of India in terms of total area.

Q 3 :- Name of capital of Chhattisgarh?

Ans: Raipur is the capital of the state.

Q 4:- What is the state language of Chhattisgarh?

Ans: Two languages Hindi and Chhattisgarhi are used to communicate in the Chhattisgarh.

Q5:- What is the name of State Animal of Chhattisgarh?

Ans:- It’s Wild water buffalo (Jungli Bhains).

Q6:- Which is the state tree of Chhattisgarh?

Ans: Sal

State bird of Chhattisgarh is hill myna.

Q7:- Name of biggest and smallest city of Chhattisgarh?

Ans:- Biggest city: Raipur with total area of 116 km2.
Smallest city: Baikunthpur has total area of 2.29 km2.

Q8:- List of Chhattisgarh folk dances of Chhattisgrh? (छत्तीसगढ़ के प्रमुख लोक नृत्‍य ).

Ans:- Chhattisgarh is famous for many folk dances performed by its population. Its culture is immersed with varieties of dance forms. There is big list. But below are the main ones.

  • Karma
  • Pandavani
  • Gendi
  • Jhumar
  • Karma
  • Dagla
  • Tapali

Political GK of Chhattisgarh

Q9:- Who was first Chief Minister of Chhattisgarh?

Ans: Mr. Ajit Yogi was first CM of the state.

Q10:- Name the first governor of Chhattisgarh?

Ans:- Mr. Dinesh Nandan Sahay

Q11:-  Number of districts in Chhattisgarh?

Ans: 27 districts are there in the Chhattisgarh.

Q12: Lok Sabha Seats in Chhattisgarh?

Ans: 11 seats.

Q13: Rajya Sabha seats in Chhattisgarh.

Ans:- 5 seats.

Rivers in Chhattisgarh

There are mainly five rivers in Chhattisgarh. Mahanadi, Godavri, Narmada, Indravati and Rihand. Many important towns and cities of Chhattisgarh are situated on the banks of the rivers flowing in the state. All rivers and their tributaries have social, economic, religious, and even political importance.

Sex ratio in Chhattisgarh

According to the data of census, sex ratio of Chhattisgarh is 991/1000. Child sex ratio is around 964/1000. This seems much better as compared to other states. Bastar district even has largest number of females as compared to males. The sex ratio of Bastar is 1024/1000. Korba and

Literacy Rate in Chhattisgarh

The Chhattisgarh literacy rate as per sensex 2011 is 65.99%. Out of this male literacy rate is 71.04 per cent. Female literacy rate was 60.59 %. 

Read also:

Chhattisgarh Current Affairs

We have provided major information on CG General Knowledge. This will play a important role in answering most important Chhattisgarh GK questions asked in government job exams. Revise these on time. We shall soon come with more questions for you. So don’t forget to visit this page again. Rest if you have any question or concern about above, leave a comment. Best of luck from our entire team to all.

Other States General Knowledge

Punjab General Knowledge

Himachal Pradesh GK

Haryana General Knowledge

Current Affair Today © 2018